Grondstoffenefficiëntie

Terwijl we allemaal onze huidige levensstandaard willen handhaven, wordt onze samenleving geconfronteerd met de grenzen van wat ons ecosysteem (inclusief klimaatproblemen) aankan in termen van petrochemische productie van essentiële kleine moleculaire bouwstenen die nodig zijn voor fijne chemicaliën, geneesmiddelen of hoogwaardige materialen.

Urbanrec is a H2020 funded research project aiming to improve the logistics and treatment of waste, such as furniture, mattresses, upholstery, textiles and plastic garden products by means of innovative and patented separating techniques that will generate a net profit of 225 euro per ton.

Hoe kijken de chemische en kunstofsectoren aan tegen circulariteit aankijken en welke concrete stappen zetten ze om de wereld van chemie en kunststoffen te verduurzamen. VLAIO bedrijfsadviseur Rik Candries had een leerrijke babbel met Ann Verlinden, Karen Van Wesenbeeck en Wannes Libbrecht van Catalisti en Isabel De Schrijver van Centexbel. Twee organisaties die vanuit hun verbindende rol tussen de bedrijfs- en kenniswereld een brede kijk op de sector hebben.

Door de hoge bevolkingsdichtheid, de sterke industrialisatie en de klimaatsverandering kampt België steeds meer met waterstress. Water is een onmisbare grondstof voor bedrijven in de procesindustrie. Ondanks een gunstige evolutie in het waterverbruik en de waterefficiëntie van het bedrijfsleven blijft hun waterstress zorgwekkend hoog.

Innovatieve verpakkingsfolies en -textiel op basis van biogebaseerde co-polymeren en coatings met een “einde levensduur” op maat

Onderzoek naar alternatieve, niet-toxische bouwstenen voor de synthese van polyurethaan. Volledig hernieuwbare grondstoffen – zoals reststromen uit suikerraffinage en de productie van biodiesel en natuurlijke oliën en vetten – worden gebruikt om bio-gebaseerde polyurethanen te ontwikkelen.

REMADYL will develop a breakthrough single step continuous process based on extractive extrusion technology in combination with novel solvents and melt filtration, which has the potential of rejuvenating ‘old PVC’ into market competitive high purity PVC.

The main goal of the BB100 project is the development of a process chain towards fully bio-based man-made fibre materials. This does not only include the mere processing of biopolymers, but also commonly used additive materials like plasticizers, flame retardants, colorants and nucleation agents. Fully bio-based yarns and textile demonstrators will be developed.

Het Ecy-Twin project sensibiliseert en begeleidt KMO’s in de textiel-, kledings- en distributiesector en in de hout- en meubelsector op het vlak van ecologische ontwerpen en duurzame ontwikkeling, om op die manier producten of diensten met een beperkte milieu-impact op de markt te brengen, die aan de verwachtingen van de consument voldoen.

In dit project, gesteund door Interreg V Vlaanderen-Nederland en de Provincie Oost-Vlaanderen, onderzoekt Centexbel de mogelijkheden om textiel blauw te verven op basis van natuurlijke verfstoffen uit micro-algen, ter vervanging van de kunstmatige verfstof Briljant Blauw (E133).