Composietmaterialen

Ontwikkeling van milieuvriendelijke en kosteneffectieve recyclagemethoden voor afval na de productie op basis van koolstofversterking.

Bio-Uptake aims to promote the sustainable adoption (a 39% increase) of bioplastic composites in the European manufacturing industry through a combined green and digital transformation.

Koolstofvezels kunnen broos zijn en tijdens het compacteren uiteenvallen. Om dit probleem op te lossen en hun verwerkbaarheid te verbeteren, hebben wij een sterkingsreceptuur ontwikkeld.

Na bijna vier jaar project zijn wij erin geslaagd verschillende soorten biogebaseerde composieten te ontwikkelen met behulp van vier verschillende processen. Deze materialen worden verwerkt met soortgelijke technieken als conventionele composieten op fossiele basis, hun mechanische eigenschappen zijn veelbelovend en hun milieueffect op het mariene milieu is geringer dan dat van conventionele materialen.

REIN4CED ontwikkelde en patenteerde een gloednieuw schokbestendig composietmateriaal.

Ontwikkeling en verspreiding van de nodige kennis om landbouwresiduen van de vlasteelt effectief te gebruiken als versterkingsmateriaal in polyolefine- en PLA-kunststoffen.

Verbeterde spinolieën voor gerecycleerde koolstofvezels om de hechting met polymeermatrices te optimaliseren en het verwerkingsgedrag voor composietfabricage te verbeteren

Holistic processes for the cost-effective and sustainable management of End-of-Life Aircraft Composite Structures

Biocomposieten hebben het voordeel heel licht te zijn. Helaas bemoeilijkt de grote variatie in vezeleigenschappen een robuust ontwerp en kan hun intrinsieke vochtgevoeligheid aanleiding geven tot vroegtijdige degradatie. Het BREPLA project heeft tot doel de materiaalkennis verder te ontwikkelen en te verspreiden die vereist is voor een succesvolle toepassing van biocomposieten in een groeiend aantal eindproducten.

The COBRACOMP project aims to strengthen the competitiveness of companies in the value chain of production of composite materials.